Olemme tämän kevään aikana tutustuneet suomalaiseen, netissä toimivaan kierrätysrinkiin, Netcycleriin. Mekään emme tietäisi koko touhusta mitään, ellei ykkösen aamuteeveessä olisi ollut idean isän ja erään Netcycleriä jo kokeilleen haastattelua. Lyhyen ohjelman aikana selvisi muunmuassa se, että koko homma oli lähtenyt käyntiin silkasta turhautumisesta nurkassa lojuviin lasten luistinpareihin joille ei enää ollut käyttöä. Kun samaan aikaan on tietoisuus siitä, että ei ole ketään jolle niitä antaa, ja että jossain on varmasti joku joka niitä kipeästi tarvitsisi, idea netissä toimivasta kohtaamispaikasta oli herännyt henkiin. Kannustimena Netcycler-tiimillä on lisäksi luonnosuojelu ja ideaali ajatus siitä, että tavaran ostaminen kävisi turhaksi, kun sitä on maailmassa jo ihan riittävästi - ja liikaakin.

Netcyclerin yksinkertainen idea on, että jos sinulla on tavara jota et tarvitse, laitat sen Netcyclerin sivuille tarjolle, ja jos sinulla on jokin toive, esität sen muille. "Tavarat" ja "toiveet" etsivät Netcycleria varten kehitetyn hakukoneen avulla toisensa, ja kun sopiva rinki syntyy, asianomaisille lähetetään ehdotus vaihdosta. Jos kaikki hyväksyvät vaihdon, sovitaan vaihdon suorittamisesta joko postitse tai tapaamalla. Vaihtoringissä voi olla kaksi tai useampia ihmisiä, ja näin se jolle annat tavarasi ei välttämättä ole sama ihminen jolta saat toivomasi. Voit myös antaa tavarasi "ilmaiseksi", joka tarkoittaa ettet halua vaihdossa mitään. Vastaanottaja maksaa myös silloin haluamansa tavaran postikulut, jos tapaaminen ei ole mahdollinen.

Muutaman kuukauden tutustumisen jälkeen voi sanoa, että kierrätysidea tuntuu toimivan. Pelkiksi uteliaiksi kurkistuksiksi tarkoitetut Netcycler-vierailut ovat poikineet lapsille jo kassikaupalla kevät- ja kesävaatetta pieniksi käyneiden tilalle - sekä vastaavasti omien nurkissa lojuvien kassien vähentymistä. Upeinta on ollut kuitenkin kirjapinon kasvaminen Netcyclerin löytöjen avulla. Nälkä kasvaa syödessä, ja toivelistalla on jo kymmeniä uusia kirjatoiveita.

Ainoa huono puoli Netcyclerin käytössä onkin ehkä se, että siihen jää koukkuun, ja tavaroita sivuilla selatessaan huomaa pian haluavansa sellaista jota ei ole tiennytkään tarvitsevansa. Mutta ehkä tämäkin on vain positiivista, ainakin perinteiseen shoppailuun verrrattuna, hankitaanhan tässä vain vanhaa ja kierrätetään jo kerran valmistettua - siis shoppailun hyödyt ilman haittoja!

 


Teepussiteline (kiitos lahjoittajalle jos tunnistat omasi ü) kuuluu tavaroihin joita en tiennyt tarvitsevani.


 

 

Seuraavaksi Netcycler-tiimi aikoo kuulema laajentaa toimintaansa yrityspuolellekin. Kun vain ajatellaan kuinka paljon yritykset heittävät käyttökelpoista tavaraa pois pienenkin remontin tai uudistuksen yhteydessä, voi kuvitella että tällaisissa vaihtoringeissä puhutaan jo suurista säästöistä.

Hiljan näytetyn Ykkösdokumentin "Hehkulamppuhuijaus" antamassa karussa valossa Netcyclerin kehittäjät tuntuvat osuneen asian ytimeen. He ansaitsisivat mielestäni jopa jonkin palkinnon ideastaan.

Kun vertaan Netcycleriä kirpputorimyyntiin, tämä päihittää sen ainakin siinä, että turhan tavaran edestakaisin raijaaminen jää pois - suurin osa kirpputorille viedystähän kun tulee kuitenkin takaisin. Samalla säästyvät polttoainekulut ja pöytämaksut. Jos tavaroistaan on valmis luopumaan ilmaiseksi, siihenhän on olemassa omat keräyspisteensä. Meillä, kun uutta tarvitaan koko ajan vanhojen ja pieniksi menneiden tilalle, tämä vaihtosysteemi tuntuu osuvan juuri nyt oikeaan saumaan.

Kiireellä ei Netcycleriin kannata kuitenkaan lähteä, sillä sopivien tavaroiden ja vaihtorinkien löytyminen voi viedä aikaa. Jos juhlamekon löytymiselle on aikaa viikko, ei ehkä kannata laittaa hankintaa kokonaan Netcyclerin harteille. Silti kannattaa aina yrittää - joskus voi onnistaa, ja parhaimmassa tapauksessa juhlapuvun saa kiittämällä.

Eikä sovi unohtaa niitä kirjoja, joita kalleimillaankin voi saada pelkillä postikuluilla!

Tästä edullisille kaupoille.