Missä lumi?

Yllättävää, mutta ellei joku hirmuinen takatalvi ja valtava lumimäärä pistä uusiksi nopeasti alkanutta kevättä, tyypillinen jokakeväinen lumien sulamiseen liittyvä jää-pää-kallokeli näyttää jäävän kokonaan pois.

Tätä jo vähän uumoilimme maaliskuun aikana hangille hiihtämään yrittäessämme - suksi upposi paksun hangen läpi pohjia myöten, ja tarttui heinänkorsiin ja hiekkaan!
Harmittaa ihan, etten saanut isännästä kuvaa hänen yrittäessään metrin syvyisestä riisryynilumesta pois.

Jokseenkin tältä hän kuitenkin näytti:

Hankikantoa ei tänä vuonna tullut ollenkaan.

Tai toki vielä ehtii - vaikka pihat ja kulkuväylät ovat paljaina, on laidoilla ja pelloilla vielä lunta, joskin kovaa vauhtia katoavaa. Joella vieläkin kulkevat skiidut tuntuvat uhmaavan kohtaloaan. Tai ainakin niiden kuskit.


Nopeasti tämä kävi. Potkukelkat ja sukset ihmeissään.

 

Kotoinen linnayö

Sen verran lunta on katolta pudonnut, että lapset saivat vielä kunnon lumilinnan aikaiseksi - tosin ei ilman vanhempien pientä lapiointi-apua. Kun linnan pohjaa kaivaa alemmas, ei muureja tarvitse rakentaa niin korkealle. Pienille ihmisille sopiva linnanrakennuskikka.

Linna ei ole järin kaunis, mutta linnamestarintaidot ovat vasta kehittymässä. Ensimmäistä linnaa ei passaa arvostella. Penkkien ja makuulaverin sekä hyllyjen ja tuolien kaivertamisessa oli riittävästi. Linnassa on siis makuuhuone ja olohuone. Keittiö jäi vielä lapioimatta - allekirjoittaneelle tuli hiki.

Täällä saavat iskä ja äiti kuulemma viettää ihan ilmaisen lumihotelliyön. Isäntä kiitteli hiljaa mielessään, että sattuu olemaan yövuorot päällä.

 

Pääsiäisenä pantiin tuulemaan

Eräänlaisen pääsiäisyllätyksen sain myös elämänkatsomustiedon sivustojen ylläpitäjältä. Kirjoitin sinne pyhien aikaan ehdotuksen et-aiheisesta puuhasivustosta, odottamatta vastausta ihan pian. Ihmeekseni ehdotukseni oli laitettu käytäntöön samana päivänä, pitkänäperjantaina! No, mitäpä sitä pakanoilla pääsiäisenä muutakaan puuhaa.

Näille sivustoille kuulema nyt odotetaan elämänkatsomustiedon opettajilta materiaalia ja vinkkejä - pohdittavaa tai tehtäviä:
http://www.et-opetus.fi/index.php/opetusmateriaalit/tehtaeviae-tunneille

Ajatukseni lähti siitä, että koulullamme oli pidetty jumalanpalvelus pääsiäislomaa edeltävänä päivänä, jonka ajaksi tytöille oli keksitty muuta puuhaa. Kukaan ei vain ollut keksinyt mitään et-aiheeseen sopivaa askaretta, vaan tytöille oli annettu tehtäväksi hakea googlella tietoa Jeeuksen kuolinhetkestä.

Jos olisin tiennyt että näin käy, olisin tietenkin ihan hyvin itsekin voinut laittaa tyttöjen mukaan hakusanoja - vaikka pääsiäisen perinteistä - mutta tuon verran luulisi tietenkin opettajankin osaavan ajatella. Ihmettelen myös, että et-aiheista materiaalia ei vaivauduta etsimään, vaikka sitä alkaa olla netti väärällään. Mutta jos konkreettinen puuhasivu saadaan aikaiseksi, puoltaa se paikkaansa siinä, että tällaiset vanhemmilta tulleet vihkossa tai irtolappusilla olevat hakusanat hukkuvat ja unohtuvat helposti, ja onhan nettisivusto myös painoarvoltaan virallisempi.

Tuntuu jopa joskus, että ET:tä ei oppiaineena mielletä "oikeaksi" aineeksi (uskonnollisten paikkakuntien) kyläkoulujen opettajien mielissä.

Olen innoissani, ehkä tästä vielä kehkeytyy jotain. Sivustoilla olevat alustavat ehdotukset ovat ihan hyviä, mutta toivon että opettajilta tulee myös ihan puhtaita tehtäväideoita, sillä pikkukoulussa ei varmaan ihan helposti lähdetä kahta tyttöä viemään mihinkään retkille.

Nyt on kuitenkin jotain annettavaa opettajille, ettei tällainen enää toistuisi.
 

 

Pääsiäisyllätyksien pandoran-lipas

Pääsiäismuna-yllätyksiä on kertynyt vuosien varrelta lähes laatikollinen. Näiden kanssa häärätessä lapsilla menee helposti tunti jos toinenkin.

 

 Ja äidillä niitä nurkista siivotessa viikko jos toinenkin..