Joulu lähti.

Vähän myöhässä, koska kauniisti kukkivaa kuusta ei raatsinut vielä nuutinpäivänäkään hävittää.

Mutta mikäs kiire meillä - tahi kuusella. Muut vain tuntuvat hermostuvan - pesukoneenkorjaajakin jo mainitsi, että teillä on sitten kuusi vielä..

Lattialla on kaikki neulaset joita kuusen karsimisesta irtosi. Ei paljon.

 

Joulua jäi ikävä. Se oli tänävuonna jotenkin.. laimea. Onneksi pukki toi valtavasti mitä mielenkiintoisempia kirjoja, joista on iloa pitkään. Tässä niistä kolme:

Suomen lasten historia

Suomen lasten taidehistoria 

Mammutin aika.

Nopeasti kirjat läpi käyneenä voi sanoa, että myös kaksi ensimmäistä sopivat aikuisen luettavaksi.

Suomen lasten historia on pienistä tarinoista koottu katsaus, johon on lapsilukijaa ajatellen valittu seikkailemaan kaksi 10-vuotiasta suomalaista lasta koiransa kanssa Suomen historian merkittävimmissä tapahtumissa. Kirjasta on mm. historian dosentti Panu Pulma sanonut, että nämä ajankohdat on "valittu viisaasti" (HS 16.12.2005), joten maallikonkin on helppo uskoa että kirja on hyvä hankinta.

Suomen lasten taidehistoria on seikkailevine lapsineen idealtaan vastaava, vaikkei "juoneltaan" ehkä yhtä selkeä kuin ensin ilmestynyt historiankirja. Molemmat ovat kuitenkin mielenkiintoisia ja uteliaisuutta herättäviä - mainittakoon vaikka taidehistorian Suomen leijonan syntyyn perehtyvä kappale.

Jossain keskustelussa tosin arvosteltiin, että taidehistorian pieniksi kutistetut kuvat tappavat vähäisenkin kiinnostuksen taiteeseen ennemmin kuin herättelevät sitä. Kieltämättä itsekin huomasin ihmetteleväni kuvien kokoa. Ainakin tunnetuimmat ja luonnostaan suuret taideteokset olisi mielellään nähnyt vaikka kokonaisena aukeamana - olisiko kirjan sivumäärää voinut sen verran lisätä?

Pidän kuitenkin molemmista kirjoista - nehän ovat varsinainen aarreaitta omaan perinne- ja historiatietoomme ja kulttuuriimme. Uskon, että esimerkiksi koulutehtävien ja esitelmien tekemiseen näistä kirjoista on paljon apua, puhumattakaan ihan yleissivistävinä teoksina. Vaikka kirjojen tarinoissa tapahtuu välillä hurjiakin, ne päättyvät aina onnellisesti, ja siksi niitä voisi kuvitella lukevansa pienemmillekin vaikka opettavaisiksi iltasaduksi!

Siihen mistä suomen lasten historia alkaa, Mammutin aika loppuu - kuvaten ihmisen asuttamaa Eurooppaa ja Euraasiaa - Amerikkaakin - aina jääkaudesta 400 000 vuotta sitten alkaen. Eikä tämän kirjan mielenkiintoisinta antia ole pelkästään ihmiset. Myös mammuttiaron leijonat, sarvikuonot, biisonit, mammutit ja muut ihmisen rinnalla eläneet - yllättävätkin - eläimet saavat kattavan osansa kirjassa.

Tämän kirjan lukemista odotan innolla.
Enkä malta odottaa että pääsen lukemaan ensimmäistä iltasatua. Saa nähdä, millainen on sen vastaanotto..

Sitä ennen on kuitenkin luettava muut lahjaksi saadut lastenkirjat joita tuli ainakin kaksikymmentä kappaletta ja joita odotellaan innolla joka ilta ü

Ja kun noita kirjoja on meille niin siunaantunut, tällä kirjoituksella aloitan uuden kategorian lukemattomat luetut, jossa nimensä mukaan esittelen kykyni mukaan sekä luettuja että jostain syystä lukemattomiksi jääneitä lasten ja aikuisten kirjoja.