Oli piristävä yllätys Tampereen opetuspäällikkö Veli-Matti Kanervalta aloittaa keskustelu uskonnonopetuksen mielekkyydestä. Kunpa tämä ei nyt hiipuisi tähän - kuten pahasti  näyttää - vaan Vapaa-ajattelijat ja kansanedustajat (no todella) ja muut sellaiset joilla voisi oikeasti olla vaikutusmahollisuuksia tarttuisivat tilaisuuteen asian edistämiseksi.

Yksi parhaita perusteluja uskonnonopetuksen yhdistämiseksi esimerkiksi kaikille yhteiseksi elämänkatsomustieteeksi oli se, että näin saataisiin kaikkiin uskontokuntiin kuuluvat samaan luokkaan. Kaikkein hulluinta uskonnonopetuksen toteutuksessa tällä hetkellä on juuri se, että eri uskonto (tai uskomattomuus) -ryhmät jaetaan omiin kuppikuntiinsa, ja sitten näitä muutaman ihmisen ryppäitä kuljetetaan ympäri maakuntaa saamaan yksilöllistä opetusta juuri siinä omassa näkemyksessään. Tämähän on ihan pöhköä, kun samalla puhutaan suvaitsevaisuudesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja muiden huomioonottamisesta.

Ehkeivät kaikki uskovaiset olekaan aivottomia lampaita..

 

Opetusministeri Henna Virkkunen ehti kai viisi minuuttia opetuspäällikön ajatuksen esilletulon jälkeen toppuuttelemaan, että kyllähän nyt Suomessa aina uskontoa tullaan opettamaan. Miksi moinen kauhea kiire hylätä ajatus ennen kuin sitä on edes pohdittu kunnolla? Jos hän olisi edes tuon viisi minuttia uhrannut ajatukselle ehdotuksen hyvistä puolista, hän olisi saattanut huomata että opetusten yhdistämisestä tulisi kunnille luultavasti myös rahallinen säästö turhien kuljetusten vähentyessä. Esimerkin voimme antaa läheltä: kahden ala-asteikäisen elämänkatsomustiedon oppilaan kuljettamiseksi on varattu oma taksi joka hakee kotiovelta ja vie kuntakeskukseen, ja noutaa tunnin päätyttyä omalle koululle omalle puolelle kuntaa. Noin 50 kilometriä viikoittain - eli yksi tunti et-opetusta.

Mutta tätä ei opetusministeri näe, eikä osaa ilmeisesti päätelläkään.

Ehkeivät kaikki uskonnottomat olekaan moraalittomia anarkisteja ja kommunisteja..

 

Ihan oma lukunsa ovat sitten Lapin koulut erikseen, joissa rukoilusta ja aamuhartauksista "ei ole edes käyty keskustelua" (PS 8.10.09). No, on kyllä. Päiväkodeissa ja kouluissa on asiaa ainakin meidän taholta ihmetelty, ja toivottu ettei lasten tarvitsisi sellaisia kuunnella. Toiveen toteutus on ollut sitten sitä ja tätä. Lääninhallitukseen emme ole kannelleet. Ehkä pitäisi. Eri puolella Suomea muutamia kanteluita on samasta aiheesta vireillä.

Täällä Lapissa tuntuu olevan vielä pidempi matka tunnustuksettomaan opetukseen kuin muualla, ja toiveet uskonnon opetuksen lopettamisesta kokonaan ovat täyttä utopiaa. Kuten eräs asian tiimoilta haastateltu lappilainen sanoi: "Sehän olisi sama kuin kysyisi kuuluako kirkkoon".

No niinpä niin!

 

 

Ja nyt kun tuli puheeksi:

www.eroakirkosta.fi