Joskus yhä yllätän itseni pohtimasta, mikähän tuonkin luontokappaleen olemassaolon tarkoitus on - mikä on lähes sama kuin kysyisi, miksiköhän tuokin on "luotu".

1243357030_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Meduusan tanssitti ©emäntä

Välillä se vain unohtuu, ettei luonnolla ole suuntaa eikä tarkoitusta - että evoluutio on lähinnä opportunistinen: lajit sopeutuvat olosuhteisiin, ja lajin kehitys tarttuu tilaisuuteen kun sellainen sattuu kohdalle. Meduusankin kaltaisen merkillisen olennon syntyjä voi vain kuvitella.

Ajatukset kulkeutuvat uskonnonopetukseen: meilläkin taas ajankohtainen aihe keskimmäisen siirtyessä syksyllä ekalle luokalle. Esikoinen on kulkenutkin jo kaksi vuotta uskontotunneilla kunnan kykenemättömyyden vuoksi tarjoamaan meille elämänkatsomustiedon opetusta omassa koulussa.

Tänä vuonna saamme kuitenkin mahdollisuuden. Kun molemmat tytöt tulevat olemaan samassa koulussa, voimme kokeilla et-opetukseen siirtymistä. Tosin tunnit olisivat edelleen vieraalla koululla, joen toisella puolella kahden kuljetusmatkan päässä, seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisten ryhmässä. Mutta tytöt olisivat ainakin yhdessä, ja saisivat turvaa toisistaan.

Aikaisempi kasvatustieteen tohtori on kuulema vaihtunut peruskoulun luokanopettajaksi, ja uusi opettaja on mukavaksi mainittu. Sellainen, joka osaa jutella pienillekin. Olemme siis toiveikkaita - ehkä lapset innostuvat uudesta aineestaan. Jos he vain jaksavat kulkea kerran viikossa isolla koululla (miksei opettaja voisi tulla sieltä tänne - helpompaa ja halvempaa?) - loppu on varmasti paljon opettajasta kiinni.

Jää nähtäväksi.

Jos homma ei ala sujua, palaamme hampaita kiristellen takaisin vanhanaikaiseen, hämähäkinseittiseen uskontoon - lasten parhaaksi. Tai saattaahan olla, että keksimme tytöille hyppytunneiksi jotain muuta tekemistä ja käännämme selkämme saamattomille kunnan päättäjille. Välillä tuntuu, että rahan puutteeseen vedoten lyödään mielellään hanskat tiskiin, kun todellisuudessa järjestelyt vaatisivat vain hyvää tahtoa.

Vaikka laki on säädetty jo aikoja sitten, meidän uskonnottomien tila tuntuu käyvän vuosi vuodelta vain ahtaammaksi. Ihan kuin täällä pätisi joku luonnonvalinta.

 


**

Ps. Älä hätäile!