Lähimmä viikola tuohon oman joen jääle patikoimaan ja samala hiihättämään nuita meän innokkaita hiihtämisen alkuja. Joela oliki ihan kiitettävästi ajeltu moottorikielekoila jäläkiä ristthiin rastiin mitä pitkin me muut saatoimma patikoija. Aika läheltä kotirantaa lähti yllättäin alajuoksun suuntthaan höylätty latu ja tenavat olivat innoissaan ku pääsivät ihan höylättyä latua pitkin hiihtämään. Vuan se lystipä loppuki lyhyeen ku latu oli pian rannan jälkeen kelekkailun harrastajien toimesta ajettu ihan muusiks!

Jatkoimma kuiteski patikointia etie päin, ja niinhän me yllättäin törmättiinki erään huvilan evustala ihan ehiäks jäähneeseen lavunpätkään. Höylän vetäjä oli ajanu siinä jäälä muutaman isomman lenkin ennen ku oli noussu takas törmän pääle kelekkansa kans, ja siinä nuo tenavat innostuvat sitte kiertämään niitä ympyröitä.

Töisä oon kuullu usiammanki enämmän hiihtourheilua harrastavan työkaverin kironneen nuita täystuhoja. Just muuan päivä sitte oli Kalevasaki juttua siitä ku joku Oululainen oli kyllästyny tähän turhaan kelekoila rälläykseen, ja vieläpä kaupunkialueela. Hän peräänkuulutti jonkukkhaanlaista haittaverua tuollasile turhanpäiten ajeleskijoile. Ku ei niien bensaa polttavien ympäriinsä rälläävien kelekkailijoitten vehkeilä enhään nykyjään voi ajaa muuala ku höylättyä latua pitkin tahi auratula maantielä, vaikka vieresä ois eellisten kelekkailijoitten jälijiltä sata metriä leviä betonin kovaksi tampattu valtatie.
 
Kyllähän mie toki ymmärrän sellasia jotka joutuvat käyttämään kelekkaansa ihan elinkeinonsa puolesta, kuten esim. kalastajat ja poronhoitajat. Asiallisen ajelun, ja kaikenlaisen työkäytönki mie kyllä suvaitten, mutta tuota tuomosta turhaa rälläämistä mie en jaksa käsittää! Meitä tavallisia töissäkulkijoita kyllä syyllistetään oman auton käytöstä, ett ilimasto lämpenee, ja pitäis ajaa yleisilä kulukuneuvoilla. Mut tuommosista ihan huvikseen bensaa polttavista kelekkailijoista - niin ku rallinkkhaan ajajista - ei kukkaan puhu koskkhan mittään.

 

 

Onneksi nuo tenavat ovat tyytväisiä vähäänki. Pimiä meinas jo meät ehtiä sauttaa ennen ku hiihtäjät malttovat lopettaa ja lähtä takas kotia.

 

---
Loppukevennys


Kertoiskhan se sitte jotaki tulevien sukupolovien asenteesta tulevia tapahtumia kohtaan mitthään, ku Aukusti (4v) istu yhtenä päivänä autosa kuunnellen Linnunradan Käsikirjaa Liftareille CD-levyltä, ja juuri ku maailmankaikkeus oli lopullisesti räjähtämäisillään kappaleiksi, niin Aukusti totesi lakonisesti takapenkiltä, ett "anna tulla vaan.."