Ilmapuntari on näyttänyt tämän kesän trendistä poiketen ainakin pari viikkoa fair tai very dry. Isäntä illalla puntaria katsoessaan napautti sitä sormillaan ja lohkaisi että not fair: viisari liikahti himpun verran napautuksesta sateen puolelle, tuskin silminnähden. Hyvällä mallilla oleva ulkovuoriurakka on pitkälti tämän lähes viime tingassa alkaneen selkeän jakson ansiota. Johan se kesä pian loppuukin, tai lomat ainakin. Näitä säitä on odotettu.

Minua alkoi lohkaisu silti ihan naurattaa: ei ole tosiaan reilua, että elämme viimeinkin tämän kesän kauneinta aikaa - aurinko paistaa päivin, öin eikä sada - mutta lämpötilat jäävät päivisin vain muutaman asteen yli kymmenen, ja öisin on käynyt monta kertaa lähellä nollaa.

Puhaltaa pohjoisesta, ja sen tuntee selässään.

Mutta ollaan nyt sentään tyytyväisiä, meillä on ulkovuori!

Korkea pääty on nyt onneksi ohitettu. Koristelistojen laittoa jäi vielä, mutta nuo nyt yltää maastakin käsin.

Parvekkeen suojaisa alus jätetään huonommille säille, ja siirrytään takapihan pitkälle seinälle, pohjoispuolelle.

Lauantai ei mittään,

sunnuntai ei mittään..

No jotain sentään, tänään tässä. Vielä uupuu muutama metri molemmista päädyistä nurkista, ja nuo kattolyhdyt - mutta hyvä näinkin. Sade ja talitintit eivät enää pahemmin pääse piiskaamaan tuulensuojalevyä.

 

Isäntä katseli Ranua zoon reissullamme mielenkiinnolla lasitettua hirsirunkoista terassia, ja kun ajatus oli ilmoille päästetty.. Terassilta katseltaisiin tietenkin tänne päin.

 


Toisaalla on tehty tulosta sorkkaraudalla ja vasaralla. Syntyy sitä niilläkin.
Vanha puoli suorastaan komistui, kun hirret saatiin esiin. Kerrokset hirsien päällä sisälsivät alumiinifoliota, pahvia, vähän paksumpaa pahvia ja lastulevyä. Että niin oli eristykset kuin saunassa. Ei ihme, että lämpö ja kosteus pysyivät sisällä, ja lastulevy oli paikoin homeessa. Ulkovuorilaudoitus oli onneksi jätetty ilmaraolla hirsiseinästä irti, ja niinpä hirret ovat säilyneet vuorilautojen ja folion välissä hyvässä kunnossa.
Terva ja terve puu tuoksuu - kunhan pölystä päästiin.


Olemme asuneet saunassa!

 

Vähän vanhemman muovimaton ja vähän uudemman muovimaton ja kerroksen lastulevyä alta paljastui puulattia. Samoin kuin katosta panelit, lastulevyn alta. 30-luvun ja 70-luvun materiaalit päällekkäin sulassa sovussa. Hmm, mikähän olisi materiaalivalinta, jos taloa sisustettaisiin nyt uudelleen..


Uuden terassin materiaalia..?

 

**

Toisaalta, jos kesien paremmuuden mittarina käytetään sitä, kuinka monta metriä ulkovuorta on talon seinään lyöty, tämän on täytynyt olla melko hyvä kesä - viime vuonna seinään ei naulattu ensimmäistäkään laudanpätkää. Liekö syynä olleet huonot ilmat vai huono kesäloman ajoitus - kumpikaan ei muista - joka tapauksessa, viime kesänä tehtiin vain sisähommia.