Saimme Summer blog-tunnustuksen Synkältä Pavulta. Meillä on kuulema "monenlaisia mukavia kesäkuvia".

 

Kiitos siitä.

Kesän pitäisi olla nyt parhaimmillaan, sillä heinäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin - tarkemmin ottaen 23.7. - 23.8. välisenä aikana - vietetään mätäkuuta. Parhaillaan siis. Tai niin sitä satoja vuosia Suomen kalenterissa merkittiin, kunnes huomattiin, että kyseessä on käännösvirhe, ja se vähin äänin poistettiin.

Tämän opin s-ryhmän asiakasomistajalehteä lukemalla (että voikin lehdellä olla niin typerä nimi ettei viitsi edes ääneen sanoa) jossa kerrottiin myös, että jo muinaisessa Mesopotamiassa vietettiin ns. koiranpäiviä kesän kuumimpana aikana. Mutta muualla maailmassa koirakuuna tunnetusta ajanjaksosta tuli Pohjoismaissa mätäkuu, kun sana rode (=koira) kääntyi vahingossa roden:iksi (=mätä). Kuka moisen virheen teki, sitä ei kerrota.

Noloa. Mutta jotain jujua mätäkuussa on täytynyt olla, että se niin kauan sinnitteli kalenterissa. Onhan sen itsekin huomannut - näin loppukesästä kaikki pilaantuu nopeammin. Sattuva sattuma. Mätäkuun aivan tarkka määritelmä on aika, jolloin aurinko on Leijonan merkissä, eli 120-150 asteen etäisyydellä kevättasauspisteestäLehden s. 7

Sitä lehtijuttu ei kerro, vietetäänkö koirakuuta maailmalla edelleen, ja miksei sitä Suomen kalenteriin voinut vain korjata oikein. Mutta samapa se sille, tämänkin kesän kuumat ajat on ainakin täällä ylhällä voinut laskea yhdenkäden sormin. Missä viipyvät helteet? Vai joko se jääkausi alkoi.

 

**

Huomatkaa muuten, tänään näkyy osittainen auringonpimennys. Alkaa klo 11:40, on täydemmillään 12:40 ja loppuu 13 jotakin. Jos olet Utsjoella, aurinko pimentyy jopa 80 %, Eteläsuomessa vain noin 50 %..

**


Sen vaikean vaiheen, napin jakamisen eteenpäin viidelle arvoiselleen, hoidan epämääräisesti arpomalla.

Klo 12:12 (auringonpimennys alkamassa, pilvistä, tietenkin)

Paljon melua tyhjästä saa ensimmäisen, siilinkuvistaan

klo 12:51 (auringonpimennys parhaimmillaan, pilvet väistyivät juuri ja maailma on hopeanharmaa)

Kooteen kuvablogissa on upeita kesäkuvia

Lastulle merkki siitä, että pitää meidät hereillä myös kesälomalla

klo 13:18 (auringonpimennys alkaa olla ohi, maailma mallillaan)

Oikeus olla rajaolento on viettänyt kesähäitä ja kuvannut luostarin elämää - mitä parhainta kesäblogiantia!

Oman Ranua zoo-vierailumme innoittamana merkki myös Nuken kuvablogille, josta löytyy mm. Ähtärin eläinpuiston kuvia.


 


Eläinpuiston kierros tekee janoiseksi