- Miksi silität?
- Että mekosta lähtee rypyt.
- Miksi?
- Että voit laittaa sen päälle sitten kun tarvitset sitä.
- Miksi?
- No ei ilman vaatteita voi mihinkän lähteä.
- Miksi?
- No, se ei ole oikein sopivaa - ja kylmäkin tulee!
- Miksi?
- Koska ihmisellä ei ole enää karvoja jotka lämmittäisivät.
- Miksi?
- Koska ihminen on oppinut paljon asioita, kuten tekemään vaatteita lämpimikseen.
- Miksi?
- Koska kaikki kehittyy tässä maailmassa, ihmiset, eläimet, kasvit..
- Miksi..
- ..

Keskustelu ei mennyt ihan näillä sanoilla, mutta olisi voinut mennä, kun joku pikkusisaruksistani oli kyselynpuuskassaan päättänyt saada äidiltämme vastauksen perimmäisiin kysymyksiin.

Äiti tuli siihen tulokseen, että olipa alkuperäinen aihe mikä hyvänsä, aina voi kysyä miksi niin kauan kunnnes päädytään jonnekin alkuräjähdyksen liepeille ja vastausta ei enää osaa tai voi antaa. Minua on aina kiehtonut se ajatus, ja luulenpa vielä, että päätelmä pitää paikkansa.

 

**

 

Näittekös muuten dokumentin? Ei riitä, että sulatamme tämän pallon, aiheutamme sen myötä myös seuraavan jääkauden. Jääkausi tulee siksi, että kaikki sulava jäämassa joka navoilla makaa, sisältää paljon makeaa vettä. Kun makea vesi joutuu mereen, meriveden suolapitoisuus laskee, aiheuttaen meille lämmintä tuovan golfvirran hyytymisen - se siis pysähtyy, tai muuttaa reittiään - ja kaikki Euroopan eteläosien yläpuolella jäätyy.

Kakki tämä tapahtuu vieläpä melko nopeassa tahdissa, jopa noin sadan vuoden kuluessa. Haastateltava asiantuntija antoi poliitikoille kymmensien vuotta aikaa toimia ja tehdä ratkaisevia päätöksiä. Sitten alkaa olla jo, ei ainoastaan kiire, vaan oikeastaan myöhäistä.

 

**

 

Näinkin se maailma kehittyy. Uskoisitteko jos sanoisin, että tässä on sama kasvi kolmen - neljän kuukauden välein kuvattuna.

1438915.jpg
ennen 

 

1774529.jpg
jälkeen.

 

 

Ps. mummi, se se on