Silmiini sattui vakuuttava selitys sille, miksi meitä toisinaan vaivaa - useimpien mielestä vieläpä varsin ärsyttävä ja kiusallinen - palleakouristusten sarja, eli nikotus. Aamulehden kolumnistin Vesa Vanhalakan mukaan: "aivomme saavat yhä silloin tällöin päähänsä, että olemme kaloja".

Alkuteksti huvitti ensin, mutta jutun luettuaan ei voi kuin ihmetellä niitä, jotka vieläkin väittävät evoluution olevan puppua.

Vesa Vanhalakka ei ole juttua toki yksin keksinyt, vaan on lukenut evoluutiobiologi ja paleontologi Neil Shubinin kirjoittaman kirjan Your Inner Fish - Sisäinen kalasi. Siinä Shubin esittelee 375 miljoonaa vuotta sitten eläneen Tiktaalik-fossiilin, jonka löytyminen julkistettiin vuonna 2006 ja joka oli kohuakin herättänyt "kauan kaivattu vesi- ja maaeläimien välimuoto." Ts. puuttuva linkki ihmisen ja ahvenan* välillä.

Tiktaalikin evien luiden ja nivelien rakenne on sama kuin ihmisen ranteessa ja käsivarressa. "Se on kala, joka pystyi tekemään punnerruksia." Myös päidemme rakenne on yhteinen, ja mm. meillä sisäkorvassa sijaitsevat pienet luut löytyvät Tiktaalikin kiduskaarista.

"Shubin pukee evoluutiobiologian, anatomian ja paleontologian löydöt mainioiksi tarinoiksi, joiden avulla hän käy meidät läpi elin elimeltä.  (..)  Kirjan luettuaan evoluutioon on vaikea olla uskomatta, siksi paljon ihmisen ja eliökunnan välillä löytyy yhteisiä piirteitä. Iso osa perimästämme toimii yhä samalla tavalla kuin kalojen, matojen, meduusojen ja bakteerien perimä.  (..)  Elimistömme on evoluution elävä muistomerkki ja samalla vahva todiste evoluutiosta".

Niin, ja yksi Shubin kirjan tarinoista kertoo siis hikasta.
Periaate on se, että kalojen aivorunko lähettää sähköisiä signaaleja, joilla se säätelee kidusten liikkeitä. Koska meillä on kaloilta peritty aivorunko, meille käy joskus samalla tavalla - ts. aivorunkomme yrittää silloin tällöin saada meidät hengittämään kidusten kautta.

Vesa Vanhalakka ehdottaakin kolumninsa lopussa, että seuraavan kerran kun hikka iskee, voisi koittaa juomisen ja hengityksen pidätyksen sijaan vihjaista aivoille, ettemme ole enää kaloja, vaan ihmisiä.

Onnistuisikohan moinen psyykkaus? Toisaalta, jos oikein höystäisi ja antaisi aivojen kehittää harhaansa, kuvitelluista kiduksista saattaisi olla hyötyäkin, esim. hukkumistilanteessa..

 

1636459.jpg
Wikipedia: Tiktaalik

Vekkulin näköinen otus, ihan sympaattinen. Pitääkin lähteä tästä punnertamaan..


Tulipa taas yksi kirja luettavaksi näköjään varsin kesätyövapaalla kesälomalla..

 

 


Ps.
Tv1 uusii upean sarjan Planeetta Maa. Eka osa meni jo lauantaina, ja uusinta sunnuntaina, mutta vielä ehtii mukaan, sarja on 11-osainen!

 

 


* Tuntemattoman Sotilaan Hietasen kommentti - "Mää olenki ahvena!"