Tiesittekös, että d-vitamiinin saannin kannalta
auringon UV-säteilyn merkitys on korvaamaton. Ravintoperäisesti vajausta ei pysty korjaamaan. Kesällä kannattaa tankata D-vitamiinia oleskelemalla auringossa - ihon palamista on silti vältettävä.

 

Anatomian professori Pentti Tuohimaa kertoo, että d-vitamiini on oikeastaan hormoni, jota elimistömme itse tuottaa ihon kautta auringonvalosta. Sen vuoksi d-vitamiininpuute on varsinkin meille pohjoismaalaisille yleinen, ja meidän pitäisikin oleilla auringossa aina kun se on mahdollista. Auringon haittavaikutuksia olisi hänen mukaansa jopa liioiteltu. Auringossa ei kannata olla kuitenkaan liikaa, koska se alkaa tuhota d-vitamiinia - ja ihoa ei tietenkään saa polttaa.

Meillä herkästi palavilla vaaleaihoisilla on se etu puolellamme, että saamme d-vitamiinia helpommin auringosta kuin ruskettunut iho. Talvella kuulema kannattaakin ottaa viikko lomaa etelän aurinkoon. Kohtuullisella auringonottamisella sieltä saa kotiintuomisiksi d-vitamiiniannoksen joka riittää pariksi kolmeksi kuukaudeksi, eli lähes koko talveksi!

D-vitamiini ei ole pelkkä apu vitamiinien imeytymiselle, niin kuin neuvolassa on opetettu ainakin meille pienten lasten vanhemmille. Tuohimaan tutkimusten mukaan maksassa ja munuaisissa sen muodostama hormoni säätelee koko elimistön tasapainoa, ja mm. solunjakautumista. Niinpä se vaikuttaa mm. syöpien kehittymiseen. Myös tartuntatautien (yleiskunto ja vastustuskyky!) ja diabeteksen kehittymiseen sillä on vaikutusta. Eli ei mikään pikkujuttu, vaan ainakin auringon kokoinen!


http://www.apu.fi/hyva_olo/article118967-1.html
http://www.apu.fi/hyva_olo/article118967-2.html
http://www.apu.fi/hyva_olo/article118967-3.html

 

Lukekaa,
ja syök.. eikun löhöilkää d-vitamiinia!

 

1685265.jpg

 

 

Ehkä aurinkoa voisi verrata alkoholiin. Pieni annos päivässä on terveydeksi, runsas käyttö pahasta.
- Pentti Tuohimaa