Illan Prisma oli taas hyvä.

"Vielä tämän vuoden kuluessa" innokas tiedeyhteisö tulee kokeilemaan tämän hetken mielenkiintoisinta uutuutta tieteen saralla - tai uutuus ja uutuus, onhan laitetta rakennettu jo parikymmentä vuotta. Kunnianhimoinen päämäärä alkaa nyt olla kuitenkin lähellä, ja tarkoitus on tulevan kokeen avulla ei enempää eikä vähempää kuin saada Selitys Kaikelle. Perimmäinen vastaus.

Täytyy pitää silmällä mediaa, jos vaikka kokeen tarkempi päivämäärä tulisi jossain esille. Ihan siltä varalta, että jos porukka tulee vahingossa luoneeksi jättiläiskiihdyttimellään mustan aukon joka nielaisee testin huipennukseksi testilaitteiston ja Ranskan ja Sveitsin ja samalla koko maapallon - niin olisi itsekin edes vähän perillä siitä missä mennään. Jos vaikka testipäivänä ottaisi vähän rennommmin, ja nauttisi elämänsä mahdollisista viime hetkistä.

Tutkija vakuutteli, että ei tässä nyt maapalloa olla hävittämässä. Mutta totesi samaan hengenvetoon että "tiede on sitä mitä tehdään kun ei tiedetä mitä tehdään."

Kieltämättä, jättimäistä laitetta katsellessa tuli väkisinkin mieleen ajatus, miten he voivat olla varmoja, että jokaikinen mutteri ja ruuvi ja nippeli on paikoillaan ja toimii niin kuin pitää. Sekin ensimmäinen, joka on kiristetty kaksikymmentä vuotta sitten.

Joka tapauksessa, elämme jännittäviä aikoja. Itseäkin alkoi ohjelmaa katsoessa jännittää, vaikkei talkkarin aivokapasiteetilla ymmärräkään "higgsin hiukkasesta" tai niistä muista perimmäisiä vastauksia sisältävistä pikkuhippusista mitään. Mutta on selvä, että projektin ääressä nyt parikymmentä vuotta työskennelleiden puseroissa alkaa pikkuhiljaa kihelmöidä.

Ja jos perimmäistä vastausta ei saada, kuusi miljardia dollaria ja kaksikymmentä vuotta eivät ole menneet hukkaan; tiedämme kuulema sitten ainakin sen, ettemme ole ymmärtäneet maailmankaikkeudesta mitään. Sillä "jos tämä laite ei löydä higgsin hiukkasta, sitä ei ole olemassakaan". Ollaan siis todella perimmäisten kysymysten äärellä.

 


Pieni auto vai iso pallo.

 

 

Prisma uusinnat tiistaisin ja sunnuntaisin.