En ollut uskoa korviani kun kuulin uudesta eläkkeisiin liitettävästä elinaikakertoimesta: mitä parempi elinikäennuste, sitä suurempi summa eläkkeestä napsaistaan parin vuoden päästä, kun asetus astu(nee)u voimaan. Ja mitä nuorempi eläkeläinen, sitäkin isompi lovi pörssiin lohkeaa.

Perustelu uudistukselle on se, että ihmiset olisivat pidempään töissä.

Mutta kuten tavallista, tässä onnistutaan vain lyömään niitä joita on jo muutenkin lyöty. Kuten esim. laman vuoksi terveytensä menettäneitä. Sillä miten ihminen voisi olla töissä pidempään, jos hän on jäänyt eläkkeelle esim. masennuksen tai muun sairauden vuoksi? Tai kuten toimittaja ihmetteli, kuinka sellainen ihminen ylipäänsä pääsisi enää töihin, jos ja vaikka jostain kumman syystä haluaisikin.

Tulee olemaan paljon ihmisiä joilla ei ole alun alkaenkaan mitään mahdollisuuksia pelata tämän asian tiimoilla - ottaa lisäaikaa, jatkaa työelämässä.. Lähtöviivalla jo viedään jalat alta. 

Eipä sillä että ne omatkaan eläkkeet silmissä siintäisivät kovin runsaina ja paksuina setelinippuina. Hyvä jos saadaan mitään, kun sinne asti päästään..
Mutta silti. Aikansa kutakin. Yksi sukupolvi on mielestäni osallistunut jo ihan tarpeeksi "yhteisiin" säästötalkoisiin.

Tuntuu, että on sukupolvia, joidenka tielle lyödään kiviä kiven perään, ja sitten on sukupolvia, jotka luovivat siellä välissä, elämänsä eläen, huomaamatta lainkaan että heidän rinnallaan raahautuu perille kanssakulkijoita koko ajan viimeisillä voimillaan, kaikkensa antaneena.

Ja työvoimapulalla tällaisia esityksiä on turha selittää.