Vapaa-ajattelijat-lehti ja perjantaipakina olivat niin samoilla linjoilla tällä kertaa, että en voi olla laittamatta tähän katkelmia uusimman lehden artikkelista "Rationaalisuuden riemuvoitto", jossa tiivistetään kirjailija Sam Harrisin kahden tuoreimman kirjan ajatukset. Tekstissä arvostellaan kaikkia uskontoja tasavertaisesti, mutta juuri nämä lauseet poimin lehden kirjoituksesta perjantaipakinan kuvan ja tekstin inspiroimana.


"Amerikkalaisen Sam Harrisin valtauskontoja ja perusteettoman uskon luonnetta terävästi arvostelevat kirjat Uskon loppu - Uskonto, terrori ja järjen tulevaisuus ja Letter to a Christian Nation ovat lukijan kannalta siitä ongelmallisia, että lähes jokainen virke on alleviivaamisen arvoinen.
..
Lyhyesti sanottuna kirjailijan viesti molemmissa teoksissaan on se, että uskonnollisia uskomuksia kohtaan perinteisesti osoitetun kohteliaan hiljaisuuden aika on ohi. Poliittinen korrektius ei saa estää meitä kutsumasta asioita niiden oikeilla nimillä. Uskonnollisiin dogmeihin alistuminen on yksinkertaisesti järjetöntä. Ja joukkotuhoaseiden aikakaudella myös äärimmäisen vaarallista.

Samoin rautakaudelta periytyvään taikauskoon perustuvat käsitykset voivat estää niinkin lupaavan lääketieteellisen edistysaskeleen kuin kantasolututkimuksen käyttöönoton. Ja tämän päälle tulevat vielä jyrkät kiellot sekä rahoituksen vähentäminen koskien ehkäisyvälineiden käyttöä ja aborttia kehitysmaissa - nämä AIDSin ja liikakansoituksen riivaamalla vuosisadalla.
..
Myös järkevän huumepolitiikan kannalta uskonnollisuus osoittaa välittömästi pahimmat puolensa; toisten yksityisasioihin - "synteihin" - jatkuvasti puuttuva moralismi on johtanut kieltolakimentaliteettiin, jonka epäonnistumista muun muassa Yhdysvalloissa ei voi olla havaitsematta. Harris on huumeita koskevissa kannanotoissaan huomattavan liberaali eli poliittisesti niin epäkorrekti kuin olla voi. Samalla hän kuitenkin osoittaa, että Yhdysvaltain "sota huumeita vastaan" on lähinnä osoitus kristillisen järjettömyyden täydellisestä umpikujasta. Se on sekä taloudellinen että moraalinen katastrofi.

Teoksista käy ilmi myös se, että suurin osa sodista ja konflikteista johtuu uskonnoista; kun eri dogmit asetetaan vastakkain ilman toivoa niitä puoltavista todisteista, ei niiden "paremmuutta" voi ratkaista kuin kättä pitempään tarttumalla.
..
Lahkolaisten keskinäistä vihanpitoakaan ei tietenkään voi selittää muuten kuin uskonnollisen uskon irrationaalisella luonteella: eri lahkot vihaavat toisiaan, koska niiden jäsenet uskovat eri dogmeihin. Järjellä ei asian kanssa ole mitään tekemistä. Jo oli aikakin, että joku huimapää sanoo tästä touhusta suorat sanat. Harris tekee sen mitä nautittavammalla, mutta joskin myös herkempiä lukijoita järkyttävällä tavalla.
..

Huolestuttavia tilastoja

Tekijä esittää varsin ikäviä tilastoja molemmissa kirjoissaan: Useiden tuoreiden kyselytutkimusten mukaan 22 prosenttia amerikkalaisista on varmoja, että Jeesus palaa maan päälle seuraavien 50 vuoden kuluessa. Toiset 22 prosenttia uskoo, että näin käy todennäköisesti.
..
Harris kommentoi, että "nämä ovat samat 44 prosenttia, jotka käyvät kirkossa kerran tai useammin viikossa, jotka uskovat kirjaimellisesti että Jumala lupasi Israelin maan juutalaisille ja jotka haluavat lopettaa evoluution biologisen faktan opettamisen lapsille".

Tämän ohella kirjailijaa huolestuttaa aiheellisesti se, että "yli 50 prosenttilla amerikkalaisista on 'negatiivinen' tai 'erittäin negatiivinen' käsitys ihmisistä, jotka eivät usko Jumalaan ja 70 prosenttia ajattelee, että on tärkeää että presidenttiehdokkaat ovat 'erittäin uskonnollisia'". Samoin vain 28 prosenttia amerikkalaisista uskoo evoluutioon, mutta jopa 72 prosenttia uskoo enkeleihin.

Harris toteaa, että "tällainen tietämättömyys keskittyneenä kömpelön suurvallan päähän ja vatsaan on nyt koko maailman ongelma". Todettakoon vielä se, että 65 prosenttia amerikkalaisista on "täysin varmoja, että saatana on olemassa" ja 74 prosenttia kannattaa kuolemantuomiota.
.."

Jussi K. Niemelä
Vapaa-ajattelijat-lehdessä 4/2007

 

Katso myös Jaakko Walleniuksen teksti samasta aiheesta.

 

859525.jpg859520.jpg

Sam Harris (s. 1967) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka on kiinnostunut neurotieteistä ja uskonnosta. Hänen ensimmänien kirjansa, The end of Faith (Uskon loppu) sai samana vuonna PEN/Martha Albrand-palkinnon.
Harris on opiskellut filosofiaa Stanfordin yliopistossa ja tutkinut itämaisia ja länsimaisia uskontoja sekä uskonnollisen uskon syntyä aivoissa.

(Vapaa-ajattelija 1/2007)