Sain inspiraation sisustuksesta kertovaan postaukseen Mk:n sivuilta jo aikoja sitten, mutta pääsen nyt vasta asiaan. Tässä jatketaan ainakin osittain Mk:n linjaa ja kerrotaan sisustamisesta pienellä budjetilla. Ottakaa haaste vastaan ja jatkakaa omilla esimerkeillänne!

Ihan ensimmäiseksi pitää kehua puuta sisustusmateriaalina. Se on erittäin monipuolista ja mukautuvaa, ja kakkoslaatuna ostettuna hyvinkin huokeaa. Meillä onkin lähes kaikki puuta: ovista seinien kautta kattoon ja lattiaan, ikkuna- ja ovilistoihin. Jopa matot ja säleverhot ovat puuta (bambua). Jos jossakin on ollut paikka, johon on ollut vaikea keksiä sopivaa vuoraus- ym. materiaalia, yleensä puusta tehty lauta/lista/rima/paneeli on pelastanut tilanteen.

Kakkoslaatu tarkoittaa sitä, että puussa voi olla halkeamia tai mitoissa heittoa - eli ei mitään vaarallista, vähän vaihtelua seinään vähän huokeammalla hinnalla. Jo äiti sanoi aikoinaan, että sekunda on kauniimpaa esimerkiksi tiiliskivissä, koska se tarkoittaa usein värivikaa, eli liukuvärjäytynyttä tasavärisen sijaan. Kun kotitalon ulkoseinä muurattiin sekundatiilillä, siitä tuli elävä kuin tulenliekit. Samoin lautojen sahaamisesta jääneet "losot" - laudat joissa on puun kuorta mukana - käytettiin sisustuksellista tunnelmaa tuomaan sekä sisällä, että ulkona terassilla. Hyvää, halpaa ja näyttävää!


Kun puutavara loppuu kesken, voi esimerkiksi listoitusta jatkaa pihakivillä. Kivi on melkein yhtä käyttökelpoinen kuin puu, ja ainakin omalta tontilta sitä voi poimia mielin määrin. Muualtakin kiveä saa matkaansa ottaa yksittäiskappaleita, kun muistaa, että jokamiehenoikeus ei kiveen päde samalla tavalla kuin marjoihin - tai kultaan! Kannattaa muistaa tämä - kultaa saat kantaa kotiisi mielin määrin rannoilta tahi metsästä!

Kivet sivissä

Tällä tavalla lista syntyy toki hitaanlaisesti - yksi kivi kerrallaan, aina sileän ja kauniin kohdalle sattuessa - mutta hyvin huokeasti, ja vielä ekologisesti! Sitäpaitsi kivi ja puu ovat sitten ihania yhdessä!

 

Myös seiniin maalaaminen on hauskaa puuhaa, ja sillä voi helposti korvata tapetoinnin. Huomaa ero - seiniin maalaminen - ei seinien maalaaminen.

Gaffila

 

Koska ainakin tässä talossa porukka suoltaa taidetta lähes yhtenään, ei taiteeseen olekaan juuri tarvinnut investoida. Ongelma on ollut pikemminkin päinvastainen.. Jotkut taideteokset ovat kuitenkin päässeet pysyvämpään näyttelyyn seinille eri puolille taloa.

Keittiössä puolestaan on vaihtuvan näyttelyn seinä. Keittiön sisustuksessa puhaltavatkin uudet tuulet melko tiheään, ts. aina kun koululla tyhjennetään kauden piirustusvarastot. Sisustuksen väri ja sävy vaihtelee näin myös vuodenaikojen mukaan.

Ratiapaita ja taulut
Nyt on menossa merellinen kausi - huomaa kivilista!

 

Joskus sisustuselementiksi riittää sukulaiselta tullut kortti.

Uudenvuodenpukki

Sukulaiset ovat muutenkin hyvin käyttökelpoisia pienen budjetin sisustajalle. Meidät he ovat pitäneet mm. huonekaluissa. "Teillä on tilaa, ottakaa te tämä".

 

Alennusmyynneissä kannattaa oikeasti olla tarkkana - sisustukseen täydellisesti sointuvat kukkapurkit löytyivät Tiimarin alelaarista, eikä rivistölle jäänyt hintaa kuin 6 x 0,10 e.

Karkkivuoat

 

Kuten vaatteet, myös astiat voivat antaa yllättävää apua sisustuksen yksityiskohtia mietittäessä.

Kauhakaappi

Jostain syystä meille on siunaantunut kauhoja enemmän kuin käyttöön tarvitaan. Niinpä laitoimme nämäkin kapistukset hyötykäyttöön ovenpieleen. Poralla reikä kahvaan, ja avainkauha on valmis.

Kolme kauhakaappia
Vaikka jokaiselle omansa.

Tällä tavalla nämä ovat hyviä myös kynttilöille, jos seinän pikkuhiljainen tummuminen ei haittaa. Esimerkiksi linnankäytävä olisi hyvin otollinen paikka kauhakynttilälampetille.

 

Tässä näitä, muutamia. Jatkakaa te, meillä lähdetään miettimään millä tänään sisustettaisiin.