Nyt kun meillä on tullut tehtyä tuttavuutta ja jopa yhteistyötä pihapiirimme harakoiden kanssa, oli mukava huomata, ettemme ole harrastuksemme kanssa yksin. Tälle on olemassa oikein nimikin: picalogia.

Picalogi tutkii nimensä mukaisesti harakoita.

Suomen toistaiseksi ainoa picalogi löytyy Rovaniemeltä. Tämä itseoppinut picalogi ja kuvaaja - metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija ja filosofian tohtori Timo Helle - ajatteli aloittaa valokuvausharrastuksensa jostain tutusta ja isokokoisesta eläimestä, "että aloittelijakin pystyy siihen tarkentamaan", ja valitsi harvinaisten lajien sijaan pihapiirin harakat.

Eräs luontokuvaaja oli tosin hänelle maininnnut, että olisi kannattanut valita joku helpompi eläin, kuten vaikka karhu! Harakka on kuulema arka, koska sitä on aina vihattu, ja harakan saaminen kuvausetäisyydelle saati pysymään paikoillaan tarpeeksi kauan on työn takana. Tästä picalogi Helle mainitseekin, että venäläiset klassikot on kameran vieressä odotellessa tullut kahlattua läpi. Harakka on Helteen mukaan ihmisten ilmoilla oppinut elämään "haulikonkantaman ja metsänreunan välissä" - luottavaiset yksilöt on "napsittu pois", ja arat ovat jääneet jatkamaan sukua.

Picalogi Timo Helteen julkaisema kirja Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja (Kustannus-Puntsi) saattaisi olla tutustumisen arvoinen lukuelämys. Kustantamon mukaan se on "luonnon tutkimista ekologisimmillaan", sillä se löytää innoituksensa takapihalta.

Tässäpä meille opetus! Sitäpaitsi lähipiirin eläimiä uudella otteella tarkkaillessa saattaa omaan egoiluunkin tulla helpotusta: viimevuotinen ampiaishyökkäys kävi niin paljon tämän perheen egon päälle - meidät kun häädettiin omassa kotonamme sisätiloihin kesken kauneinta hellekesää - että päätimme viimeisenä oljenkortenamme hakea jopa harakoilta apua. Niiltä saimmekin siten yhtä aikaa sekä ekologisen että egologisen avun ampiaisten hävittämiseksi ja omanarvontuntomme palauttamiseksi.

Picalogi antaa harakoiden pasteerailla tontillaan rauhassa, ja niin aiomme tehdä jatkossakin mekin: ekologisiksi - vaan ei egologisiksi - picalogeiksi ilmoittautuvat.

 

Tietoboksi:

Harakka on kuin joutsen: parisuhde kestää läpi elämän
Pituus 40 - 51 cm
Paino 175 - 300 g
Koiraat naaraita suurempia ja pitkäpyrstöisempiä
Väritys mustavalkoinen
Pesimäkanta Suomessa noin 180 000 paria
Vanhin suomalainen harakka on elänyt 18 vuotta 10 kuukautta ja 28 päivää

Tekstin lainaukset ja lähteet: Pohjolan sanomat ja Picalogin päiväkirja
 

 
 Pica pica ja kirves. "Niin kuka täällä oli arka?"  - Kuva ©isäntä

 

 

Pakinaperjantain haaste: ekologinen egoisti.