Siskon luvalla ja siskon kuvilla paloja Kenianmatkasta - hän on valmistumassa optikoksi ja lähti opintoreissulle muutaman suomalaisen sairaanhoitajaopiskelijan matkaan Kakamegaan läntiseen Keniaan pariksi viikoksi.

Muutama näistä sairaanhoitajaopiskelijoista pitää nettipäiväkirjaa reissustaan, ja varsinkin Telefooni Afrikasta on riemukasta luettavaa, siinä suomalaisen ja paikallisen kulttuurin törmäyksille saa ihan nauraa.

 

Kuvien ja kuuleman perusteella suurin järkytys opiskelijoille taisi - kaiken muun epämukavuuden ylittäen - olla kenialaisen sairaanhoidon puitteet:

"Työpöydän" viereen on joku nikkaroinut puiset askelmat.


Potilasta ajatellen.

Viemäröintinä toimii lattiassa kulkeva ura joka johtaa jätevedet - seinään? Kuin vanhanajan suomalaisessa navetassa, jossa viemäri kuitenkin meni muistaakseni ulos asti..

 

Sairaalahygieniaa. Leikkauksissa käytettävät liinat ja vaatteet kuivatellaan ulkona ja nurmikolla.


Pensaat ovat erityisen käteviä ja ilmavia alustoja ü

 

Aidoille istutettuja muovin ja lasinsiruja - turva-aita tunkeilijoiden varalle.

 

 

Keniaan mahtuu sekä trooppista että aavikkoilmastoa - läntisessä Keniassa valliten lähinnä trooppinen ilmasto.

Kakamegan sademetsä on jonkinlaisen luonnonpuiston asemassa rikkaan eläimistönsä ja kasvillisuutensa vuoksi.


1500-1700 m

Näissä kuvissa korkeusero todella näkyy!

 

Mielikseni sisko otti myös kivikuvia ü


Jotain tummaa magmakiveä - ja kaunis koski


Onko nuo joku asetellut noin?

Ovatko kivet muistona jostain isommasta mullistuksesta, esim. hyvin vanhasta jääkaudesta? Näistä tulee mieleen myös tuulen kuluttamat muodostelmat, mutta Afrikan muinaishistoriaa paremmin tuntematta asia jää arvoitukseksi.

Leijonia ei kuulema näkynyt. Mutta toisaalta paikalliset eivät antaneet tyttöjen koskaan lähteä mihinkään kävellen, saati yksin. Ystävällisyys ja huolehtiminen oli kuulema muutenkin yltiöpäistä, ja kaikki toiveet koitettiin toteuttaa, vaikkei siihen olisi ollut välineitäkään.

Toisaalta kenialaiseen kulttuuriin ei tunnu kuuluvan turha suunnittelu. Yllätyksenä tytöille tuli nimittäin sellainenkin tuttavuus kuin Barak Obaman mummu. Tytöt oli viety vierailulle kysymättä, ja he olivat olleet vähän häkellyksissään ja noloina siitä että sillä tavalla toisen kotiin ilmoittamatta tuppaudutaan. Mutta tämä on ilmeisesti maan tapa. Mummu oli istunut pihalla tuolissan ja ottanut vieraat vastaan - vartijoiden ympäröimänä.

Mummusta ja tytöistä on kättelykuvia, mutta laitan vain kuvan mummun vessasta jossa tytöt kävivät piipahtamassa. Voi sitten sanoa käyneensä Amerikan presidentin isoäidin huussissa ü

Hätä ei lue lakia, ja jos huussi on lähellä, sille on käyttöä - varsinkin kun matkalaiset taisivat potea jonkinasteisista vatsantoimintaan liittyvistä häiriöistä.

Ei taida olla Obaman mummun elämä niin kuin ennen.
Vaatimattomuus kuitenkin näkyy kuvissa, ja siitä kertoo myös tarina, että kun mummo oli yritetty ryöstää, niin varkaat saivat poistua tyhjin käsin - mummon kotona ei ollut ollut kertakaikkiaan mitään vietävää.

 

Siskolle kiitos kuvista ja kertomuksista - sirpaleista Afrikasta!


Afrikanmarabuhaikaroita ja jotain muita afrikkalaisia lintuja jossain afrikkalaisessa puussa.

 

Ps. Eräs mielenkiintoinen tämän alueen erikoisuus on Afrikan hautavajoama - alue jossa on syntymässä uusi meri kun kaksi laattaa erkanee toisistaan.

Tässä kuva selventämään, millaisessa mittakaavassa liikutaan: Panoramio.

Asiasta kertoo myös mm. Inkataika

Sekä wikipedia:
Iso hautavajoama
Akabanlahti
Tanganjikajärvi
Victoriajärvi

Opigeologiaa (animaatio: klikkaa nuolta niin näet miten laatat erkanevat ja vajoama syntyy).

Tieteen kuvalehti

 

Pps. Prisma-sarjassa on meneillään mielenkiintoiset osat ihmisen maailmanvalloituksesta. Afrikasta on lähdetty. Tumman ihon vaalenemiseen annettiin d-vitamiiniin perustuva selitys: ihmisen vaellettua Afrikasta pohjoisen pallonpuoliskon vähävaloisempiin kolkkiin, tummalle iholle tarttui tätä elintärkeää vitamiinia huonommin. Iho alkoi vaalentua, koska vaalea iho imee d-vitamiinin auringosta helpommin.

Kuinkahan tummaihoiset pärjäävät kylmässä pohjoisessa nykypäivänä - alkaako pitkään pohjoisessa asuvan iho vaalentua, vai alkaako d-vitamiinin puutos näkyä tummaihoisen luustossa?
 

Ppps. Kun on ollut paljon hyvää sanottavaa,niin tässä jotain huonoakin: Keniassa kasvatetaan myös "vihreitä aavikoita" maailman kasvavaan biopolttoainetarpeeseen. Mennäänkö tässä ilmastotouhotuksessa nyt todella ojasta allikkoon - tai peräti niin syviin pohjamutiin, että kohta ei todella ole mitään pelastettavaa..
http://news.mongabay.com/2008/0919-plantations_hance.html

 

Pppps. Huom. oululaiset: Linnanmaalla avattiin lelukeräys, kohteena Kenia.