Avara luonnon jakso Etelämeren ulapoilla herätteli jälleen uinuvaa omaatuntoamme, tällä kertaa listaamalla ihmisten tekemiä peruuttamattomia tuhoja erinäisten saarten ekosysteemeille.

Yhtenä esimerkkinä oli ihmisen kuljettamat lemmikkit ja muut vierasperäiset kasvit ja eläimet kasveiltaan ja eläimistöltään eristyneille saarille (verrattavissa uskontonsa viemiseen lähetystyön nimissä vieraisiin kulttuureihin). Perusteellisimman hävityksen ihminen saanut aikaan Pääsiäissaarilla, jossa suuruudenhullut asukkaat mahtipontisten patsaiden pystyttämisen ja heimojen välisten arvovaltakiistojen tuoksinnassa menivät luonnonvarojen riistossa niin pitkälle, että elämisen edellytykset menetettiin lopulta kokonaan. Kun puita kalastusvälineiden ja veneiden tekoon ei enää ollut - ja kas, saarelta ei päässyt enää poiskaan! - ainoaksi hengissäpysymisen keinoksi jäi lopulta kannibalismi.

Kansa ei tietenkään pysynyt hengissä tälläkään keinoin, vaan saaren asukkaiden kohtalona oli lopulta sukupuutto. Mitähän on mahtanut liikkua saaren viimeisenä hengissä kituuttaneen asukkaan mielessä toiseksi viimeistä toveriaan hengenpitimiksi järsiessään..

Pääsiäissaarten tuhoisalle kohtalolle esitettiin dokumentissa uusikin teoria: ihmisen mukana kulkeneet - niinikään uudisasukkaat - rotat, olisivat syöneet kasvien ja puiden hedelmät ja siemenet loppuun, jolloin metsät eivät enää uudistuneet, eikä satoa enää saatu.

Niin tai näin, silti jää ihmettelemään, eivätkö asukkaat missään välissä huomanneet, että metsät - saaren elämänehto - hupenevat ympäriltä? Eikö edes viimeisen palmun kaataja tullut katsoneeksi ympärilleen, ja ajatelleeksi, että jätänpä tämän sittenkin kaatamatta ja istutan siemenen sen sijaan..

Olisiko sillä sitten mitään merkitystä enää ollut.

Nykyihminen ei voi kuin kauhistella. Ja huoata saman hengenvetoon, etteivät asiat ole miksikään muuttuneet: olemme tekemässä itsellemme uutta maapallonkokoista pääsiäissaarta kaatamalla ja polttamalla metsiä kiihtyvää vauhtia, nyt tosin energiaksi.

Sanomalehti Kalevassa 4.10.09 ilmestynyt kanadalaisen ympäristöjournalisti Stephen Leathy:n artikkeli kertoo, että Euroopan unionin päämäärä vähentää hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia vuoteen 2010 mennessä on paljolti biopolttoaineiden ja biomassan polton varassa. Voimaloiden - joita on suunnitteilla satoja uusia Euroopan alueella - käyttämä puu tuodaan kuitenkin pääasiassa muualta maailmasta, ja puun kaatamisesta, kuljettamisesta ja polttamisesta tulee tietenkin päästöjä. Kaiken lisäksi nopeakasvuisen puun kasvattamiseksi näiltä seudilta kaadetaan alkuperäiset metsät, ja uudet puuviljelmät muuttavat entiset vehreät alueet vettä kuluttaviksi, alkuperäisestä elämästä tyhjiksi "vihreiksi aavikoiksi".

Kuten ympäristöjournalisti asian muotoilee:

"Puu poltetaan voimaloissa, joiden kuvitellaan tuottavan entistä puhtaampaa energiaa. Toisin sanoen, Eurooppa aikoo polttaa maailman sademetsät taistellakseen ilmastonmuutosta vastaan."

Tässä sama englanniksi.

 

 

 

Olisipa ihmisen tyhmyydestä energiaksi. Se näyttäisi olevan ehtymätön luonnonvara.
 - isäntä