2148601.jpg

2148598.jpg

 

Lukutaidoton katselee sanoja uteliaan kiinnostuneena - ties mitä niistä ajatellen - mutta ainakin onnellisen tietämättömänä lukutaitoisen toisinaan tuskaisestakin suhteesta niihin: viimeinen tenttiviikko menossa, vielä kolmen kokeen puristus ennen lomaa. Sanoja, kirjakaupalla sanoja vilisee päässä. Pää ei tahdo ottaa yhtäkään enää vastaan. 

Kun lukee bussissa nukkuen, junassa nuokkuen, sohvalla silmät ristissä yötä vasten - ei voi kuin toivoa että aivot olisivat niin viisaat että järjestäisivät sanasotkun sillä aikaa kun keho lepää.

 

Valokuvatorstain tekstihaaste on siis ajankohtainen:

 
"Toisinaan minä inhoan sanoja. Ne ovat valtavan henkisen jäävuoren huippuja ja nythän me kaikki jo tiedämme miten Titanicin kävi. Pikimusta kuilu avautuu sen välillä mitä on olemassa ja mitä sanat yrittävät kuvata. Kaikki ilmiöt yksinkertaistetaan, ne naulataan sanoilla kiinni ja niistä tulee mustavalkoisia, ehdottomia."
Emma Juslin, Frida ja Frida (Teos 2008)
 

 

**

 

Sanoihin on oltu solmussa viime viikkoina myös mainosvyöryn muodossa. Meilläkin siis kommenttikentän varmistus - kirjainhässäkkä - yhtä selväsanainen kuin porakoneen käyttöohje pikkumiehelle. Mutta silti niin tärkeä! Pitää elämän järjestyksessä ü

Pakko kysyä, ostaako joku oikeasti tuollaisilta massamainostajilta jotain?