Kun katsoo kuollutta läheistä, sitä ihmettelee, ettei hän itse voi tietää olevansa siinä. Sitten tulee kummallinen tarve saada puhua hänelle - tarve saada selventää - että olet nyt siinä, että olet nyt kuollut, että näin kävi, katso nyt.. etkö ymmärrä!

Ihan kuin pitäisi jotenkin selittää.

 


Kuva: Mummi

 

Hautausmaihin liittyvä inho palasi kun veli sai kiven.

Se saattaa johtua tietenkin siitä, että hautarivit tasapäistävät vainajat persoonattomiksi. Veljen hautakiveä katsoessa en näe siinä mitään, mikä erottaisi hänet joukosta. Mikään ei kerro, millainen veljemme oli henkilönä, miten hän eli elämänsä,  kuinka paljon hänestä pidettiin, kuinka paljon häntä rakastimme.. kuinka paljon nyt kaipaamme.

Toki, onhan tasaisissa riveissä sanomaakin: olit sitten rikas, rakas, köyhä tai varas, syntymässä ja kuolemassa olemme tasa-arvoisia. Lopulta kaikki samassa rivissä, samalla maalla.

Mutta joku panee vastustamaan tällaista järjestystä. Pitääkö ihmisen kuoltuaankin olla kurinalainen? Haudat voisivat olla persoonallisempia, sikin sokin, yksi koilliseen toinen kaakkoon.. kapteenilla tyyrpuuri ja paapuuri. Multasormella perunapelto.. tai kurpitsamaa. Nikkaroijalla leikkimökki tai kasa lautoja ja nauloja. Lintuharrastajalla lintulauta tai uima-allas..

Tarinoita siellä olevista ihmisistä, runoja tai muistokirjoituksia.
Kuvia.

Rajansa kaikella, hautapaikat ovat kortilla. Tiedän.
Sitäpaitsi kannatan ehdottomasti uurnalehtoa hautaamisen sijaan. Mutta veli valitsi haudan, niin kuin moni muukin tulee vielä tekemään.

Onko hautuumaan pakko olla niin musta?

 

......

Norjassa oli herännyt kohu kun tuli ilmi, että joillakin hautausmailla on tapana tuoda siunaustoimitusten jälkeen paikalle kauhakuormaaja ja murskata arkku haudan pohjalle. Tällä he estävät ajan saatossa tapahtuvan haudan vajoamisen kun arkku maatuu.

Periaatteessahan tuo on ihan perusteltua ja järkevää, eikä aiheuta kenellekään mitään haittaa. Mutta tässä tulee taas hyvin esiin tasapainoilu valkoisen valheen ja totuuden välillä - kaikki on hyvin siihen asti kunnes asioiden oikea laita paljastuu. Enpä ole varma haluaisinko itsekään kuulla että läheiseni on murskattu haudan pohjalle.