Kesällä, aloittelevana geologian opiskelijana, silmiin sattui paikallislehdestä juttu Kiinasta Suomeen rahdattavasta graniitista. Lyhykäisyydessään, asia ihmetytti kovin nimenomaan siksi, että onhan meillä omastakin takaa mitä kauneinta ja laadukkainta graniittia saatavilla. Jutusta selvisi kyllä sekin, että suomalainen graniitti tietenkin rahdataan puolestaan kiinalaisille.
No jos ei ihan, niin muualle mailmalle kuitenkin.

Satuimme itsekin kesäisellä kaupunkireissulla parahiksi näkemään, kun sitä itseään asennettiin kotikaupunkimme kaduille.

Juttu sai tällä viikolla jatkoa, sillä Finnwatch oli selvittänyt kiinalaisten kivilouhimoiden olot. Ei ole varmaan yllätys, että kiinalainen graniitti on paitsi huonolaatuista, myös epäeettistä.

"Tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset tallaavat kiinalaisten kivityöläisten oikeuksia kirjaimellisesti päivittäin jalkojensa alle. Suuri osa Suomessa käytettävistä katukivistä tuodaan nykyään Kiinasta, jonka kivilouhimoilla rikotaan yleisesti kansainvälisiä normeja."

"Julkisissa hankinnoissa ei juurikaan kiinnitetä huomiota tuotteiden eettisyyteen. Esimerkiksi kuntien hankinnoissa päähuomio on hinnassa" .. "Tuorein esimerkki asiasta on kiinalaisten katukivien tuonti."

"Euroopassa tämä on jo suuri puheenaihe. Hollannissa kaikki hankinnat aiotaan tehdä eettisesti kestävästi vuodesta 2010 alkaen."

PS 31.1.2008

 

En halua tämän enempää puuttua ihmisoikeus- ym. yhteispelin sääntöihin. Kukin ajatelkoon niitä/niistä itsekseen. Ihmettelen vain, miksei kaunis kivemme meille kelpaa. Vanhemmassa jutussa sanotaan suoraan, ettei täällä "osata arvostaa kotimaisen kiven laatua."

Tätä, kaunista graniittiamme?
Kyllä minä osaisin.

 

1267883.jpg
Kuva: wikipedia

Rapakivigraniitti tunnetaan rapakivenä kaikilla kielillä, koska se on ensin löydetty Suomesta. (engl. rapakivi granite, saks. Das rapakivi :)