Arokettu haastoi meemiin, jonka puolestaan oli haastanut meemiin Obeesia  jonka oli haastanut meemiin Tikunnokassa
.. jonka rakensi Jussiiii..

 

Muistelumeemi


- Tässä on lueteltu 18 (nyt 19) sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalle, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen. Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
- Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja kerro siihenkin sanaan liittyvä lapsuudenmuisto.


1. Kampa
En koskaan omistanut yhtäkään kampaa. En vieläkään. Tukkani on niin paksu, ettei siitä mene kampa läpi.

2. Lintu
Me lapset löysimme aina vahingoittuneita lintuja lähimetsästä ja koulumatkan varrelta, ja tietenkin niitä kannettiin myös kotiin hoidettavaksi, pikkulintua ja harakkaa ym. Lokki alkoi olla jo liikaa, se täytti melkein koko saunan. Päästettiin se sitten joelle kun se oli yön levännyt, ja ehkäpä se oli auttanut, sillä se lähti ihan tyytyväisen näköisenä matkaan. Harakka oli hieno tuttavuus, tuli omin silmin todettua että ne ovat viksuja lintuja. Kun veimme sen "hoidon" jälkeen takaisin metsään, se tulikin takaisin, valmiin ruoan toivossa - täältä kun sitä saa suoraan tarjottimella..


3. Meri/Järvi
Meillä oli joki, mutta Vaarilassa Helsingissä oli meri. Vaarilanvierailujen lähes jokakertainen pakollinen ohjelmanumero oli käydä Kaivarissa syöttämässä sorsia. Mummopuoli säästi varta vasten meille kuivia leivänkannikoita sitä varten - ryppyinen paperipussi ja kaakattavat sorsat olivat aina yhtä suuri elämys.
Toinen elämys olivat mattojenpesureissut, päästiinhän silloinkin rakastamaamme Helsinkiin ja Kaivarin rantaan. Ei puhettakaan että niitä olisi pesty omassa pihassa tai edes kotikylän mattorannassa, hommastahan olisi mennyt hohto!


4. Kitara
Meillä oli harmoni, ja rummut, mutta kukaan ei kai koskaan alkanut soittaa kitaraa - vai muistanko väärin, sisko taisi sittenkin käydä kitaransoittotunneilla. Siitä ei kuitenkaan uraa auennut.


5. Kello
Äiti oli päättänyt, että minun pitää oppia ymmärtämään kello ennen kouluun menoa. En oppinut.


6. Oksentaminen
Kerran kylässä - kaupungissa, kerrostalon pihassa - minua alkoi oksettaa. Maalaistyttönä en osannut oksentaa maahan - niin hieno piha, asfalttia ja hiekkaa ja kaikkea - joten juoksin rappuun, odotin hissin, sain pidäteltyä oksennuksen suussani vielä kerroksen ovellekin ja kun joku viimein avasi oven juoksin kylppäriin ja päästin viimein tulemaan. Sain haukkuja siitä, että olin ulkoa asti tullut sisälle sotkemaan.


7.Mummo
Mummo oli kuollut jo ennen syntymääni. Toista mummoa en ole koskaan nähnyt - mutta hän elää vielä. Olen laittanut hänelle kuvia lapsista ja joulukortteja.


8. Kirja
Kun pääsin kouluun, ja koulun kirjaston aarrehyllyjen äärelle, aloin lukemaan kirjoja. En osaa nimetä yhtäkään ainokaista ylitse muiden, luin niin paljon, ja kaikista pidin.


9. Pipo
En ole koskaan pitänyt pipoista. Paksun tukan kanssa pipo ahdistaa. Joskus jos on oikein kylmä, pidän mielelläni jotain - kunhan se ei ole pipo.


10. Matematiikka eli laskento
Varmaan lempiaineitani koulussa, heti kuvaamataidon jälkeen. Vasta lukiossa siihen alkoi tulla viha-rakkaus suhde, kun ahneuksissani ja innostuksissani valitsin laajan matikan, eikä se enää ollutkaan niin helppoa! Kirjoitin sen kuitenkin, ja läpäisin keskinkertaisesti.


11. Metsä
Meillä oli metsä. "Meidän metsä", vaikka naapurin olikin. Joki ja metsä. Lapsuuden miljöö, joka antoi loputtomia virikkeitä leikkeihin. Kauempana metsässä oli "rotko" minne ei saanut mennä. Me olimme siellä siis aina - kun vanhemmat olivat töissä. Pienimpienkään kanssa ei sattunut koskaan mitään, mutta olisipa äiti tiennyt..


12. Ukkonen
Ukkonen oli jännittävä ja ihana. Mutta jos se tuli oikein lähelle, laitettiin varmuuden vuoksi kumisaappaat jalkaan ja koiralle myös, ja kaikki pöydän alle piiloon. Ukkonen käyttäytyi niin, että jos se tuli joen toiselta puolelta, se ei tullut meidän päälle, mutta jos se kulki meidän puolta jokea, niin sitten rytisi!


13. Hiukset
Äiti kertoi, että minulla oli pienenä hirveän hento tukka. Hän oli alkanut leikata sitä järjestelmällisesti, niin että se tuuheni pikkuhiljaa. Minulla on kaikissa tarha- ja koulukuvissa lyhyt tukka. Vasta nyt aikusempana olen alkanut kokeilla pidempää kampausta, koska se on aina tuntunut niin vieraalle. Mutta kiitos äidin, tukka on paksu. Tai kuten kampaajat yleensä sanovat, "sitä on niin paljon.."


14.Sisko/veli - valitse toinen
Toivoin pikkusiskoa tai veljeä - ja viimein meillä sellaista odotettiin kun olin itse jo lähes kouluikäinen. En sitten malttanut odottaa, vaan kuulutin tulevalle opettajalleni jossain tilaisuudessa, että minulla on veli, sen nimi on Eemeli. Siskohan sieltä tuli.


15. Ikkuna
Joskus meiltä lapsilta jäi avaimet kotiin - en ymmärrä miten kaikilta yhtä aikaa.. tai ovi meni lukkoon kun oltiin leikkimässä. Sitten yleensä juostiin Unkalle soittamaan äidille, joka soitti isälle. Kerran, kun istuttiin sukkahousuissamme Unkan baarissa kauhealla paukkupakkasella, ja isä tuli meitä taas pelastamaan, äiti sai tarpeekseen ja päätti opettaa meille ikkunan "avaamisen". Kun otti listat pois saunan ikkunasta ulkopuolelta, ikkunan pystyi nostamaan paikoiltaan, ja siitä mahtui kömpimään sisään. Tämä oli moneen kertaan pelastus - avaimet tuppasivat edelleen hukkumaan.


16. Kalenteri
Meillä oli äidin itsetekemä joulukalenteri, johon hän oli ommellut pussukat. Niihin ilmestyi sitten karttoja ja sana-arvoituksia (Antero Vipusen tyyliin) ja milloin mitäkin kompakysymyksiä joiden takaa saattoi löytyä vielä uusia karttoja ja arvoituksia. Niiden avulla yllätysten piilo piti selvittää, mutta joskus aikaa kului! Ehkä tämä oli pakon sanelema oivallus, joka sitten laajeni ja poiki aina lisää ideoita.. viiden lapsen yllätyksiä oli yksinkertaisesti vaikea saada mahtumaan yhteen pussukkaan!


17. Puuro
Siskoni, se Eemeli, oli (on) kova syömään puuroa. Meistä ei kukaan ollut niin hulluna puuroon kuin hän. Itse inhosin puuroa, ja vain paksun sokerikuorrutuksen kera se meni alas. Eemeli-sisko saattaa vielä nykyäänkin, aikuisena, keittää itselleen lounaaksi puuron!


18. Harmoni/piano
Vaari soitti urkuja. Hän soitti aina. Vaarin urut ovat nyt minulla, harmittaa, kun ei ole oikeastaan kiinnostusta alkaa soittaa. Mutta mistä sen koskaan tietää..


19. Vintti
Meidän vintille pääsi vain ulkokautta, talon päädystä, ja sinne piti kiivetä seinän viertä olevia pystyjä tikkaita pitkin. Parhaan kaverini kanssa vietimme siellä monta pimeää spiritisti-istuntoa ja kiljuimme kuin vain kaksi ala-asteikäistä tyttöä osaa, jos katolle rapisi roskia tai vanhat lankut narahtelivat. Vintille menokin oli jossain määrin kielletty ja siksi kuuntelimme aina korvat höröllämme auton hyrinää - tulevatko jo vahemmat pihaan.


1111249.jpg

Emäntä muisteli.

..

En haasta ketään, kuka tahansa joka haluaa muistella menneitä, ottakoon vastaan!

 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.