Marri hyrisi saunan jälkeistä tunnettaan Kotona hukassa-sivullaan, ja mietti, kuinka sen olikin voinut unohtaa.

Mietin itse samaa. Joskus ulkomailla, tai muutamia kertoja täällä kotonakin kerrostalossa asuessa, saunan ihana vaikutus on päässyt unohtumaan ihan kokonaan pitkiksi ajoiksi. Kun sitten mahdollisuus saunomiseen on tullut, on pitänyt ihmetellä, miten sitä on voinut suihkussa peseytyäkään!

Jokaisen suomalaisen tulisi saada edes kerran tuntea koivuvihdan tuoksu. Senkin unohtaa. Kun saimme isännän kotona juhannuksena koivuvihdat saunaan, muistin sen taas. Miten onnelliseksi voi koivun tuoksu ihmisen tehdä! Siinä on jotain.. suomalaista. Ihokin tuntui tervehtyvän ja elpyvän koivunlehtien irrotessa vihdasta ja tarttuessa nahkaan. Edes itikansyömät eivät saunomisen jälkeen enää kutisseet.

Niin paljon on varmasti niitä, joilla ei ole edes mahdollisuutta saunoa, vaikka Suomessa ollaan. Tai sitten käristytään niissä grillivastuksissa.. Ison puusaunan lempeän pehmeitä löylyjä ei vain voi imitoida missään sähkösaunassa. Talopaketinmyyjät saavat rauhassa väittää, että piirustuksiin ahdetussa kahden neliön kopissa tulee "hyvät löylyt", ja että kaikki näitä nykyään laittavat, tämän kokoisia. Laittavat juu. Mutta saunoja ne eivät ole.

Kunpa jokainen perhe saisi mahdollisuuden käydä edes kerran oikeassa, puulämmitteisessä, kiireettömässä, ilman kelloa ja aikataulua lämpiävässä, tunnelmallisen hämärässä saunassa - mielellään vielä sellaisessa tupasaunassa, jossa kiehuvan padan vesihöyry pehmentää lämmön entisestään. Ja lopuksi nauttia yhtä kiireettömästi saunanjälkeisestä raukeasta ja puhtaasta olosta. Tai, jos mahdollisuus on olemassa, ymmärtävät sen käyttää! Se unohtuu niin helposti.. "Hyvän olon alku ja juuri." - niin kuin Marri sen sanoo.

Nykyään on kaikenlaista tukiperhetoimintaa ja varamummoja sellaisia perheitä varten joilla ei näitä ole. Nyt mietin, olisikohan myös varasaunapalvelulle kysyntää..

Lempeitä löylyjä ja lukuisten vihtojen ropsetta kaikille suomalaisille tänä ja tulevina kesinä! Älkää unohtako ah autuutta!


isäntä ©