Kuva: isäntä

Haarajoen kosken säännöstelypato ja 1700-luvun mylly kesäisessä vesisateessa. Kaunis rumilus ü

Mylly on Haarajoen asukkaille muutakin kuin historiallisesti arvokas rakennus. Mutta myllyn omistajan ja kyläläisten kahnaukset liian suurella virtauksella valutettavasta vedestä ja rantojen kuivumisesta taitavat kuitenkin viimein olla ohi, ja siitä suunnitellaan nyt luonnonsuojelualueen virkistyskäyttöön infopistettä.

Haarajoen Lemmenlaakso - jonka portilla tämä mylly seisoo - on luonnonsuojelullisesti arvokas lehtosuojelualue. Pinta-alaltaan se on pieni, vain noin neliökilometrin pläntti Järvenpään reunalla, mutta juuri siksi niin ihmeellinen. Siellä on tavattu vierailevana lintuna mm. kuningaskalastaja ja lukuisia uhanalaisia hyönteislajeja. Myös harvinainen keltavuokko löytyy Lemmenlaaksosta.


Kuva: isäntä

Kannattaa käydä, jos etelässä olette liikkeellä! Lapsuudenkoti oli Lemmenlaakson kyljessä, ja tosiaan, vaikka nelostie siihen aikaan humisi vieressä, lehdossa käydessä pääsi kuin omaan taikamaailmaansa.

On ihmeellistä, että vaikka aika kuluu ja ympäristö siinä ympärillä on moneen kertaan muuttunut, Lemmenlaakso on säilynyt. Joku sentään on kestänyt ja pitänyt pintansa tässä ihmisten jatkuvassa tarpeessa muokata maisemaansa.

Ja onhan tässä sitä historiaa, itselle myös, lapsuuden muistojen muodossa ü

 

Järvenpään Lemmenlaaksosta kertovat sivut ovat todella tylsät, mutta kunnollisia sivuja ei löytynyt oikeastaan mitään - hämmästyttävän huonoa mainontaa. Toisaalta, mistä itse olen pitänyt Lemmenlaaksossa on se, ettei siellä juuri koskaan tule kukaan vastaan ü Siinä tämän pienen lehdon taika. Hiljaisuutta (melkein) keskellä kaupunkia. Hesarin juttu kertoo ehkä parhaiten siitä, mitä tulee odottaa - polut voivat vuodenajasta riippuen olla liukkaita, ja ne haarailevat sinne tänne kartan kuvasta poiketen. Mutta alue on niin pieni, että oikealle polulle aina löytää. Ja jokea on tosiaan hyvä seurailla.

Jos saatte käsiinne Suomen Luonto-lehden viime toukokuulta, siinä oli pitkä juttu Lemmenlaaksosta: Vihreän joen rannalla.